PELVİK TABAN VE KALÇA İLİŞKİNİZ...
pelvik taban ve kalça ilişkisi
Tek bir birim olduğumuz için tüm vücut birbirine bağlıdır, ancak bazı belirli alanlar arasındaki ilişki diğerlerinden daha güçlüdür. Omzunuzda olan bir şey ayağınızı kesinlikle etkileyebilirken, korelasyonu boynunuz ve üst sırtınız kadar sık göremeyebilirsiniz. Pelvik taban ve kalça ilişkisi, ayrılması zor olan çiftlerden biridir. Birinde olan şey genellikle diğerini etkiler. Nedenini keşfedelim.
Kalçalarınız neden pelvik tabanınızı etkiler?
Bu ilişkiyi görmenize yardımcı olmak için bir dakikalığına anatomiye bakmamız gerekiyor….anatomi eğlenceli olabilir! Vücudunuzu anlamanıza yardımcı olur
Aşağıda sizin için yaptığım fotoğrafta görebileceğiniz gibi, kalça eklemi leğen kemiğinize yapışır. Pelviste, sadece kalça eklemi topunun içine sığması için oyulmuş hoş bir yuva vardır. Temel olarak bu eklemi yuvasında tutmak için çalışan bir grup kalça kasınız var . Aşina olabileceğiniz bazı kalça kasları, kalça kaslarınız ve kalça fleksörlerinizdir, ancak kalçayı çevreleyen derin stabilize edici kaslarımız da vardır. Pelvik taban kaslarınız pelvisinizin önünden pelvisinizin arkasına doğru uzanır. Pelvis tabanı olmayan bir kase gibidir, bu nedenle temelde pelvik tabanınız mesaneniz gibi organların düşmesini engellemek için oradadır. Grafik ama hey, görsel öğrenmemize yardımcı oluyor.
Artık hem kalça kaslarının hem de pelvik taban kaslarının pelvik bölgede olduğunu biliyorsunuz, ancak gerçekte ne kadar yakınlar?
Derin pelvik taban kaslarına erişmek için bunların dahili olarak değerlendirilmesi gerekir; bu rektal veya vajinal olarak yapılabilir. Kalça kaslarınız da pelvik taban ile birbirine bağlı oldukları için dahili olarak değerlendirilebilir. Obturator internus olarak adlandırılan kalça kası, dahili muayene ile kolayca palpe edilebilir. Böylece bir pelvik taban kasını palpe edebilir ve parmağınızı bir inç hareket ettirdikten sonra kalça kasının üzerinde olabilirsiniz. Yalnızca anatomiye dayalı olarak, pelvik taban ve kalça ilişkisi ayrılmaz! Bu alanlardan biriyle ilgili bir sorun yaşadığınızda, diğerini öylece görmezden gelemezsiniz.
Pelvik Taban ve Kalça İlişkiniz
Obturator Internus Kası
Obturator internus adı verilen bir kas, pelvik taban ve kalça ilişkisini kristal berraklığında yapar.
Obturator internus (OI), pelvik tabanla ilgili ana kalça kasıdır. Bu kas kalçanızdan pelvisin iç kısmına bağlanır. Bu nedenle ikisi çok yakından ilişkilidir çünkü OI, pelvik taban kaslarınızın hemen yanındadır.
OI kasının ana eylemlerinden biri, kalça uzatıldığında kalçanızı dışa doğru döndürmektir. Bu, ayak parmaklarınızı dışarı çevirirken ayakta durup bir bacağınızı geriye doğru atmanız gibi görünecektir. Bu hareket OI'yi kısaltır çünkü bir kas harekete geçtiğinde kısalır. Bunun için pazı kullanmayı her zaman severim çünkü öğrenmeyi kolaylaştırdığını düşünüyorum. Pazı, üst kolunuzun ön kısmındaki kastır. Dirseğinizi büktüğünüzde, pazı harekete geçer ve kısalır (pazı kıvırırken olduğu gibi). Dirseğinizi düzelttiğinizde pazı kası uzar.
Kalçanızı kalça uzantısından dışa doğru döndürdüğünüzde obturator internus kısalır. Kalçanın pelvik taban kaslarına yakınlığı ve bağları nedeniyle bu hareket aynı zamanda bazı pelvik taban kaslarının da kısalmasına neden olacaktır. Tıpkı dirseğinizi büktüğünüzde pazıda daha fazla gerilim olduğu gibi, kalçanızı bu şekilde hareket ettirdiğinizde pelvik tabanda daha fazla gerilim olacaktır. (Kalçanın dış rotasyonu ile pelvik tabanda oluşan gerginlik kalçanın fleksiyon/ekstansiyon açısına bağlıdır ama ben sizi açılarla ilgili detaylarla sıkmak istemiyorum, sadece buradaki ilişkiyi görmenizi istiyorum.)
OI kası, pelvik taban ve kalçaların birbirine nasıl bu kadar bağlı olduğunu daha fazla gösterir. Sadece kalçalarımızın dönüşü pelvik taban kaslarının uzunluğunu değiştirebilir.
Kalça Fleksörleri ve Pelvik Taban
Kalça fleksörleri, kalçalar ve pelvis arasındaki etkileşimin başka bir örneğini gösterir. Kalça fleksör kaslarınız bacağınızı yukarı kaldırmanıza izin veren kaslardır. Özellikle iliopsoas adı verilen bir kastaki kalça fleksör gerginliği, pelvik tabandaki gerginlikle de ilişkili olabilir. Bunun nedeni, psoas'ın pelvik taban ile fasiyal olarak bağlantılı olmasıdır. Fasya temel olarak cildinizin altında ancak kaslarınızın üzerinde bulunan bağ dokusudur. Yani cildiniz var, sonra fasyanız, sonra kaslarınız. Ön panonuz her şeyi yerinde tutmanıza yardımcı olur, ancak aynı zamanda hareket etmenize izin vermek için esnek olması gerekir.
Ön pano, vücudumuzun birbirine bağlılığına bakmanın başka bir yoludur. Ancak kalça fleksörlerine geri dönersek, pelvik ağrısı olan ve sadece iliopsoas üzerinde çalışarak ağrılarının çözümünü deneyimleyen bireyler gördüm. Şaşırtıcı bir şekilde (belki), bunu pelvik ağrısı olan erkeklerde daha sık gördüm , burada ihtiyaç duydukları tek şey psoas üzerinde çalışmaktı. Bunun herkes için böyle olduğunu söylemiyorum ama bu ilişkiyi daha iyi görmenize yardımcı olmak için buraya ekliyorum.
Pelvik Taban Sorunları
Pelvik taban kaslarınızda gerginlik veya zayıflık gibi sorunlar yaşıyorsanız, kalça kaslarınız da dikkate alınmalıdır.
Pelvik tabanınız gerginse kalçalarda neler oluyor? Tüm pelvik bölgeniz koruma modunda olduğu için mi sıkılar? Yoksa pelvik tabanınız tüm stabilizasyonu yaptığı için zayıf olan kalça kasları ara vermeye mi karar verdi?
Pelvik taban zayıfsa, kalça kasları gibi kalça kasları bu zayıflığı telafi etmeye çalıştıkları için mi gergindir? Yoksa kalça kasları da mı zayıf?
Bunlar, iyileşmenizi hızlandırmaya yardımcı olabilecek bir pelvik taban sorunu yaşarken bakılabilecek şeylerdir.
Çoğu zaman, bir pelvik taban sorununuz varsa ve bir pelvik taban fizyoterapistine giderseniz, muhtemelen kalçalarınıza da bakacaklardır. Tüm pelvik fizyoterapistler adına konuşamam ama bu alandaki deneyimime dayanarak çoğunun kalçalarınıza da bakacağını söyleyebilirim.
Kalça Sorunları
Öte yandan, kalça sorunlarınız varsa ve fizik tedaviye gidiyorsanız, fizyoterapistin (PT) pelvik tabanınıza bakacağının garantisi yoktur. Bunun nedeni, PT'nizin bir pelvik taban uzmanı olmayabilmesidir. Pelvik taban, PT'lerin fizik tedavi okulundan mezun olduktan sonra uzmanlaşmayı seçebilecekleri bir şeydir .
Çözülmemiş kalça sorunları yaşıyorsanız, pelvik tabanınızda neler olup bittiğini değerlendirmek için bir pelvik taban PT'si görmek faydalı olabilir.
Vücudun bu iki bölümünün ne kadar yakından ilişkili olduğunu hatırlayın; pelvik taban iyileşmenizdeki eksik parça olabilir.
Son düşünceler
Vücudumuzdaki bağlantılar inanılmaz. Ve bu gönderi, sahip olduğumuz zihin/beden bağlantılarına bile girmedi ! İçimizdeki bağlantıları gördüğünüzde, şifa açısından sahip olduğunuz birçok olasılığa gözlerinizi açtığınızı düşünüyorum .
Umarım bu gönderi, pelvik taban ve kalça ilişkisi ve genel olarak vücudunuz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmuştur!
Vücudunuz hakkında eğitim almalısınız. Tıp fakültesine gitmek kadar olması gerekmiyor ama fiziksel bedenlerimizde neler olup bittiğine dair temel bir anlayışa sahip olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum.
Herkes öğrenmeye devam
https://drtarasalay.com/your-pelvic-flo ... ationship/