Prostat sıvısında lökosit (beyaz kan hücresi) ölçümü, prostat iltihabının (prostatit) teşhisinde önemli bir rol oynar. İşte prostat sıvısında lökosit ölçümünün anlamı ve önemi:
Lökositlerin Varlığı Ne Anlama Gelir?
* İltihap Göstergesi: Prostat sıvısında artmış lökosit sayısı, prostat bezinde bir iltihap olduğunu gösterir. Bu, bakteriyel veya bakteriyel olmayan prostatit gibi çeşitli durumların belirtisi olabilir.
* Enfeksiyon Belirtisi: Özellikle yüksek lökosit sayıları, bakteriyel bir enfeksiyonun varlığını düşündürebilir.
Lökosit Ölçümünün Önemi:
* Prostatit Tanısı: Lökosit ölçümü, prostatit tanısında kullanılan önemli bir laboratuvar testidir. Diğer klinik bulgular ve testlerle birlikte değerlendirilerek doğru tanı konulmasına yardımcı olur.
* Enfeksiyon Takibi: Tedavi sürecinde lökosit seviyelerinin takibi, enfeksiyonun iyileşme durumunu değerlendirmek için kullanılabilir.
* Kronik Prostatit Değerlendirmesi: Kronik prostatit vakalarında, lökosit ölçümü iltihabın şiddetini ve tedaviye yanıtı değerlendirmede yardımcı olabilir.
Lökosit Ölçümünün Sınırlamaları:
* Tek Başına Tanı Koydurucu Değil: Lökosit ölçümü, tek başına prostatit tanısı koymak için yeterli değildir. Diğer klinik bulgular, fiziksel muayene ve diğer laboratuvar testleri (idrar tahlili, kültürler, PSA testi vb.) ile birlikte değerlendirilmelidir.
* Bakteriyel Olmayan Prostatit: Bakteriyel olmayan prostatit vakalarında lökosit sayısı normal veya hafif yüksek olabilir. Bu nedenle, normal lökosit değerleri prostatit olmadığını kesin olarak göstermez.
* Diğer Faktörler: Lökosit seviyelerini etkileyebilecek diğer faktörler (örneğin, yakın zamanda cinsel aktivite, idrar yolu enfeksiyonu) dikkate alınmalıdır.
Sonuç olarak:
Prostat sıvısında lökosit ölçümü, prostatit teşhisinde değerli bir araçtır. Doktorunuz, diğer klinik bulgular ve testlerle birlikte korelasyon sağlamalıdır.
BAKTERİNİN BİRİ BİTİYOR DİGERİ ÇIKIYOR
-
tenistopu
Re: BAKTERİNİN BİRİ BİTİYOR DİGERİ ÇIKIYOR
Güzel kardeşim, yukarıda her seferinde neden farklı bakteriler çıktığı üzerine tartışılmış. Benim söylediğim ise zaten prostatın steril bir organ olmadığı, içinde özel bir bakteri topluluğunun bulunduğu ve mikrobiyotasının bozulmasının rahatsızlığı tetikleyici bir unsur olduğudur. Bunlar klinik olarak bilimsel kanıtlarla desteklenmiş bulgulardır.
Eskiden mahallede yaşı büyük bir abi olurdu, gençler gidip ondan akıl alırdı. Ama şimdi devir değişti; elinizin altında, saniyeler içinde sayısız akademik çalışmaya ulaşabileceğiniz bir teknoloji var. Bu yüzden AI danışabilirsiniz dedim.
Ayrıca, burada adı sıkça geçen ürolog, geçenlerde fıtık olan bir arkadaşa (forumda mevcut ) herkese yazdığı, adeta kent lokantası menüsü gibi aynı antibiyotikleri reçete edip yolladı. Ona mı güvenmeli ...
Eskiden mahallede yaşı büyük bir abi olurdu, gençler gidip ondan akıl alırdı. Ama şimdi devir değişti; elinizin altında, saniyeler içinde sayısız akademik çalışmaya ulaşabileceğiniz bir teknoloji var. Bu yüzden AI danışabilirsiniz dedim.
Ayrıca, burada adı sıkça geçen ürolog, geçenlerde fıtık olan bir arkadaşa (forumda mevcut ) herkese yazdığı, adeta kent lokantası menüsü gibi aynı antibiyotikleri reçete edip yolladı. Ona mı güvenmeli ...
-
tenistopu
Kadir bey abi , Stamey-Meares testinin ve lökosit sayısının teşhiste önemli olduğunu defalarca bende yazdim , bu konuda bir şüphe yok. Ancak, asıl mesele, antibiyograma dayanmayan, ampirik olarak uzun süre kullanılan antibiyotikler ve "sıfırlama yöntemi" .
Dünkü yazınızda, amitriptilin adlı antidepresanın üriner sistemde yan etkilere neden olabileceğini belirttiniz. Atarax Antihistaminik ilaçlar hakkında da benzer bir tartışma oldu.
Ancak, antibiyogram yapılmadan uzun süre kinolon ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımınin zararlarinida es geçmemek lazim . Bu dogru olmaz daha yıkıcı ve zor onarılabilir etkilere yol açabiliyolar .
Dünkü yazınızda, amitriptilin adlı antidepresanın üriner sistemde yan etkilere neden olabileceğini belirttiniz. Atarax Antihistaminik ilaçlar hakkında da benzer bir tartışma oldu.
Ancak, antibiyogram yapılmadan uzun süre kinolon ve geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanımınin zararlarinida es geçmemek lazim . Bu dogru olmaz daha yıkıcı ve zor onarılabilir etkilere yol açabiliyolar .
-
kadir
- Mesaj Panosu Yöneticisi
- Hastalık Başlangıç Yılı: 2004
Evet zaten hiçbir tahlile dayanmadan duyarlımı,duyarsızmi olduğu belli olmadan kullanılan antibiyotikler zararlı bunu bende sürekli vurguluyorum kardeşim.
Fakat hiçbir enfeksiyonel bulgusu olmayan Nonbakteriyel olgularda bazen ampirik kaçınılmaz olabiliyor. Yapacak bir şey yok.
Ama lökosit sayımı başka bulgularla korelasyonu saglanmak kaydı ile çok önemli bir gösterge.
Ayrıca ben lokositi 2 yıl sabit tutarak iyileştim...ben kendi yaşadığım sürece bakarım. Benim Prostat sıvısı lökosit sayısi 30-35 lere çıkıyordu semptomlar varken..şimdi ise yıllarca 2-3 civarında ve hiç yükselmiyor. Demekki bu yöntemin faydası olmuş.
Başka mecralarda farklı bir ton görüşler olabilir tabiki o ayrı bir konu.
Tabi bana iyi gelen bir yöntem herkese iyi gelecek diyede bir mevzu yok oda ayrı bir konu.
Ama bu yöntemi tam olarak uygulayıp iyileşen insanların sayısıda az değil.
Bu hastalıkta maddi durumu iyi olan ve üzerine düşen bir yerlere gelebiliyor.Eğer boş verilirse iyice kronikleşiyor kardeşim. Allah herkese şifa versin.
Fakat hiçbir enfeksiyonel bulgusu olmayan Nonbakteriyel olgularda bazen ampirik kaçınılmaz olabiliyor. Yapacak bir şey yok.
Ama lökosit sayımı başka bulgularla korelasyonu saglanmak kaydı ile çok önemli bir gösterge.
Ayrıca ben lokositi 2 yıl sabit tutarak iyileştim...ben kendi yaşadığım sürece bakarım. Benim Prostat sıvısı lökosit sayısi 30-35 lere çıkıyordu semptomlar varken..şimdi ise yıllarca 2-3 civarında ve hiç yükselmiyor. Demekki bu yöntemin faydası olmuş.
Başka mecralarda farklı bir ton görüşler olabilir tabiki o ayrı bir konu.
Tabi bana iyi gelen bir yöntem herkese iyi gelecek diyede bir mevzu yok oda ayrı bir konu.
Ama bu yöntemi tam olarak uygulayıp iyileşen insanların sayısıda az değil.
Bu hastalıkta maddi durumu iyi olan ve üzerine düşen bir yerlere gelebiliyor.Eğer boş verilirse iyice kronikleşiyor kardeşim. Allah herkese şifa versin.