Prostat Kanserinin Çinko Alımıyla Olası İlgisi
Yeni bir çalışmada, normal prostat hücre metabolizmasında anahtar bir eser element olan çinkonun , yüksek miktar diyet olarak alımının, düşük dereceli prostat kanseri (PCa)riskinin yükselmesiyle ilişkili olabileceği öne sürülmektedir.
Nutrients dergisinde yayınlanan, İspanya'da yapılan bir vaka kontrol çalışmasında, araştırmacılar olan Madrid Ulusal Kamu Sağlığı Okulu Carlos III Sağlık Enstitüsünde Dr.Enrique Gutiérrez-González ve meslekdaşları, düzeltilmiş analizlerde, diyet çinko alımının en yüksek tertilindeki (10.53 mg / gün) erkeklerin, en düşük tertil (8.34 mg / gün'den az ) ile karşılaştırıldığında, Gleason 6 PCa' da göreceli olarak % 66'lık nispi riskiyle önemli bir artışa sahip olduğunu bulmuşlardır.( tertil: birkaç gruplu noktalardan en küçük ve en büyüğünden herbirisi anlamındadır)
Çalışmaya 733 olay PCa vakası ve 1228 kontrol dahil edildi. Araştırmacılar bir gıda sıklığı anketi kullanarak diyet çinko alımını değerlendirdi. Kontrollere kıyasla, PCa hastalarında ailede PCa öyküsü olan erkeklerin yüzdesi ( % 7 ye karşı % 21) daha yüksekti ve eğitim düzeyi ise daha düşüktü. PCa hastaları ayrıca daha fazla günlük alkol tüketimine sahipti.
Çalışmada, çinko alımı ile yüksek dereceli veya daha ileri PCa tümörleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Araştırmacılar, aynı zamanda DNA sı bilinen seçilmiş hastaların (514 vaka ve 81 kontrol) genotip bilgisine de bakmışlar ve yüksek çinko alımının, PCa riski üzerindeki olası zararlı etkisinin PCa'ya daha güçlü genetik yatkınlığı olan erkekler arasında daha büyük olduğunu gösteren kanıtlar bulmuşlardır.
Araştırmacılar, çinkonun, prostatta proliferasyon ve apoptoz hücre düzenlenmesi sürecinde yer aldığını ve çinko konsantrasyonlarının PCa dokusunda normal hücrelere göre, düzenli olarak daha düşük olduğunu gösteren önceki araştırmalardan bahsettiler. Ek olarak, Dr. Gutiérrez-González ve meslektaşları, PCa dokusunda çinko tükenmesinin, Gleason skoru ve tümör agresifliği ile ilgili olduğunu belirttiler.
Kaynak:
Gutiérrez-González E, Castelló A, Fernández-Navarro P, et al. Dietary zinc and risk of prostate cancer in Spain: MCC-Spain Study. Nutrients. 2018; baskı öncesi internet yayını- 24 Aralık 2018
http://www.cuneydsevinc.com/tr/urolojid ... lgisi.html