İnflamasyon Dieti

Şifalı bitkiler, karışımlar, kürler vb.
Cevapla
selchuk
Mesajlar: 154
Kayıt: 19.04.2015 - 16:51
Şehir: Istanbul
Hastalık Başlangıç Yılı: 2011
Yaş: 66
İletişim:

İnflamasyon Dieti

Mesaj gönderen selchuk »

INFLAMASYON DİETİ
Inflamasyon,bağışıklık sistemin bir parçasıdır.O olmadan iyileşme olmaz.Fakat kontroldan çıkınca,vucuda zarar verebilir.Ayrıca,obezite,kalp hastalığı ve kansere neden olduğu düşünülmektedir.
Şeker yüksek gıdalar ve doymuş yağlar inflamasyonu(iltihabı) teşvik edebilir.Bunlar bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasına neden olur ve Teksas Üniversitesi’nden Dr.Scott Zashin’e göre ‘’eklem ağrısı,yorgunluk ve kan damarlarının hasar görmesine sebebiyet verir’’.
Inflamasyonu frenleyen gıdalar ise;
YAĞLI BALIKLAR;
Somon,uskumru ve sardalya gibi Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yağlı balıklar inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.Gerekli faydayı elde etmek için haftada birkaç kez yemeniz ve sağlıklı şekilde pişirmeniz gerekir.
Fırında veya kaynatılarak pişirilmiş balık (kızartılmış,kurutulmuş veya tuzlanmış değil) kalp hastalığı riskini %23 oranında azaltmaktadır.
Balık sevmiyorsanız,haplarını kullanabilirsiniz.
TAM TAHIL;
Beyaz ekmek,tahıl,pirinç,makarna gibi rafine tahılar yerine tam tahıllar tüketmek zararlı iltihabı engellemenizi sağlar.
Tam tahıllar daha fazla kepeğe(lif) sahip olduğu için,kandaki C-reaktif protein(kandaki inflamasyonun göstergesi) seviyesini düşürürler ve daha az şeker ihtiva ederler.
Fakat Harward Üniversitesinin 2013 yılı bir çalışmasına göre,tüm tam tahıllı etiketi olan gıdalar rafine gıdalardan daha yararlı değildir.Tam tahıllı gıdanın gerçek ve şeker ilave edilmemiş olmasına dikkat edin.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI BESİNLER;
Çalışmalar göstermiştir ki,E vitamini Sitokin denilen pro-inflamatuarlardan vucudu korumakta kilit bir rol oynamaktadır.Bu vitaminin kaynakları ise koyu yeşil yapraklı besinlerdir(ıspanak,kale,brokoli ve lahana,gibi).Koyu yeşil yapraklı yiyecekler ve turp cinsi yiyecekler,açık renk yapraklı yiyeceklere göre daha fazla vitamin ve mineral(kalsiyum,demir ve hastalıkla savaşan pitokimyasallar) konsantrasyonlarına sahiptir.
KURUYEMİŞLER;
Diğer bir anti inflamatuar kaynak,kuruyemişlerdir.Özellikle badem,lif,kalsiyum ve E vitamini bakımından; ceviz,büyük miktarda alfa-linolenik asit ve bir tip omega-3 bakımından zengindir. Tüm kuruyemişler antioksidan kaynağıdır,vucudunuza inflamasyonla savaşta ve inflamasyon yüzünden hasar görmüş dokularınızı onarmakta yardımcı olur.
SOYA
Çeşitli çalışmalar,soyada bulunan izoflavonlar ve östrojen benzeri bileşimlerin kadınlarda C-reaktif protein ve inflamasyon seviyesini düşürdüğünü göstermiştir.
2007 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma da,izoflavonların inflamasyonun kemik ve kalp üzerindeki negatif etkilerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
İşlenmiş soya yerine,soya sütü,tofu ve haşlanmış soya fasülyesi tercih edin.

DÜŞÜK YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ;
Süt ürünleri bazen inflamatuar hastalıklar için tetikleyici yiyecek olarak kabul edilir.Çünkü bazı insanlarda süt ürünlerinde bulunan kazein proteinine karşı allerji veya dayanıksızlık vardır. Yoğurt ise probiyotikler ihtiva etmekte olup,gut inflamasyonunu düşürebilir.
BİBERLER;
Renkli biberler,domates,tüm kabaklar ve yapraklı sebzelerde yüksek miktarda antioksidan ve düşük nişasta vardır.
Dolmalık biberler(yeşil,kırmızı,sarı,turuncu renklerde) ve acı biberler,acıyı ve inflamasyonu azaltmakta kullanılan topikal kremlerde de kullanılan kapsaisin bakımından zengindir.
Bazı doktorlar ve hastalar biberlerin inflamasyonu şiddetlendirdiğine inanırlar. Dr.Scott Zashin,’’ bir kişiye faydalı olan şeylerin,bir başkasına zararlı olabileceğini,yediklerinize dikkat etmenizi ve nelerin size fayda sağladığını tespit etmenizi’’ önermektedir.
DOMATES;
Özellikle sulu kırmızı domates,akciğerler ve tüm vucutta inflamasyonu düşüren likopen yönünden zengindir.Pişmiş domateslerde,çiğ domatese göre daha fazla likopen vardır.

PANCAR;
Pancar ve pancar suyu,lifi,C vitamini ve Betalain isimli bitki pigmentleri ile inflamasyonu düşürdüğü gibi,kansere ve kalp hastalığına karşı korur.
ZENCEFİL VE ZERDEÇAL;
Zerdeçala sarı rengini veren madde,bağışıklık sistemini düzenleyen ve inflamasyonu tetikleyen NF-kappa B proteinini engeller.Zencefilin de barsaklarda inflamasyonu düşürdüğü tespit edilmiştir.

SARIMSAK VE SOĞAN;
Yapılan çalışmalarda sarımsağın NSAID(Nonsteroidal anti inflamatuar ilaçlar) ağrı ilaçları (Ibuprofen gibi) gibi inflamasyona neden olan yolları kapatarak tedavi ettiği tespit edilmiştir.
Soğan da benzer anti inflamatuar kimyasalları,phytonutrient(bitkilerde bulunan insan sağlığına faydalı ve çeşitli hastalıkları önleyen maddeler) quercetin ve alisin bileşimi(serbest radikalleri yok eden sulfenik asit ) ihtiva eder.

ZEYTİNYAĞI;
Zeytinyağına tadını veren oleocantal bileşimi,NSAID ağrı kesicilerle aynı işlevi görür.

BERRY’LER(YABAN MERSİNİ,ÇİLEK,AHUDUDU,DUT,BÖĞÜRTLEN,VİŞNE,KİRAZ);
Tüm meyvalar antioksidan etkileriyle inflamasyonla savaşabilir.Fakat Berry’ler onlara renklerini veren güçlü kimyasal antokyanin sayesinde güçlü anti inlamatuarlardır.
Çalışmalar,kırmızı ahududu ekstresinin artrit gelişimini önlediğini,yaban mersininin barsak inflamasyonununa ve ülseratif kolite karşı koruduğunu ,çileğin kadınların kanında C-reaktif proteini düşürdüğünü göstermiştir.

VİŞNE;
2012 yılında Oregon Sağlık&Bilim Üniversitesi yayınında,araştırmacıların vişnenin tüm besinler arasında en yüksek anti inflamatuar olduğunu ifade edilmiştir.
Fareler üzerinde yapılan deneyde,farelerin damarlarındaki inflamasyonu %50 oranında düşürdüğünü,insanlarda,atletlerin performansını artırdığı ve kullandıkları anti inflamatuar ilaçları düşürdüğünü belirtmişlerdir.
Uzmanlar,günde 1.5 kap vişne veya 1 bardak vişne suyu önermektedirler.

(alıntı: www.health.com)
prostatiniseveyim
Mesajlar: 1027
Kayıt: 19.04.2015 - 20:19

Re: İnflamasyon Dieti

Mesaj gönderen prostatiniseveyim »

Ya selcuk bi iylesemedik ya
Cevapla